.

.

Ophef rond nieuwe WhatsApp-voorwaarden

Er is de laatste tijd veel ophef geweest rond het gebruik van WhatsApp en daarnaast hebben veel mensen wereldwijd inmiddels gekozen voor een alternatieve app. Dit heeft allemaal te maken met de nieuwe gebruiksvoorwaarden die WhatsApp begin dit jaar heeft aangekondigd. In de voorwaarden staat hoe het bedrijf samen werkt met Facebook en vanaf mei 2021 meer gegevens wil gaan uitwisselen voor marketingdoeleinden zoals productaanbiedingen.

Weinig impact op inwoners uit Europa

Wie WhatsApp wil gebruiken, moet deze voorwaarden accepteren. Echter heeft de wijziging geen grote impact op inwoners uit Europa. Voor EU-inwoners gelden namelijk andere voorwaarden, waarin het delen van data tussen WhatsApp en Facebook expliciet wordt uitgesloten.

Alternatieven

Toch zijn er ook binnen Europa veel zorgen over de veiligheid en privacy rondom het gebruik van WhatsApp. Recentelijk is bekend gemaakt dat WhatsApp mogelijk een avg-boete krijgt van 30-50 miljoen euro omdat ze niet transparant geweest zouden zijn over hoe data van Europese gebruikers wordt gedeeld.

Er zijn in ieder geval goede alternatieven naast WhatsApp, wij hebben ze voor u op een rij gezet:

  • Signal: een opensource, gebruiksvriendelijk en niet-commercieel platform wat gratis gebruikt kan worden. De Europese Commissie verplicht zijn ambtenaren sinds februari vorig jaar om signal te gebruiken.
  • Threema: voor een klein bedrag kan je gebruik maken van Threema. Bijzonder is dat je Threema volledig anoniem kunt gebruiken. Je hoeft geen telefoonnummer of e-mailadres op te geven.
  • Telegram: ook gebruiksvriendelijk, maar met een mindere veiligheid. Het lijkt ook enorm op WhatsApp; met donkeremodus en een vergelijkbaar chatvenster.

Wilt u meer weten over hoe u optimaal verbonden blijft? Onze adviseurs staan klaar om u te helpen. Neem contact op via 078 – 750 17 35