Nu al 5G in Nederland?

Ondanks dat 5G nog niet beschikbaar is in Nederland, rolt Vodafone nu al als eerste telecomprovider een 5G netwerk uit. Hoe kan dat? Als partner van Vodafone vinden we het bij 4COM belangrijk om u op de hoogte te houden, daarom geven we u de komende tijd graag meer informatie over de actuele ontwikkelingen omtrent 5G.

Gebruik maken van het 5G netwerk

Vodafone heeft het netwerk zodanig gemoderniseerd dat het 5G kan aanbieden via bestaande netwerkfrequenties. Omdat 5G slim gebruik maakt van alle beschikbare frequentiebanden, is dit een belangrijke eerste stap in de 4COM 5G artikelevolutie van 5G. Ook de klanten van 4COM met een Vodafone abonnement zijn zo verzekerd van een service die de komende jaren alleen maar beter wordt: meer snelheid, meer bandbreedte: meer mogelijkheden. Om 5G te kunnen gebruiken heeft u wel een 5G geschikt toestel nodig. Bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S20 5G varianten (S20 5G, S20+ 5G, S20 Ultra 5G). Meer informatie hierover? Neem gerust contact met ons op: 078 – 750 17 35.

Wat betekent dit voor de maritieme sector?

Het grootste verschil is dat het 5G-netwerk stabieler en sneller is in dichtbevolkte gebieden, zoals evenementen of in grote industrieën. Dit komt door de bredere bandbreedte. Voor de maritieme- en transport sector betekend het dat grote hoeveelheden data (informatie) binnen de gehele supply chain nu live kunnen worden gedeeld. Verder is er de verwachting dat het vernieuwde netwerk zorgt voor betere verbinding op afgelegen plekken.

Snelheid en reactietijd

Het nieuwe 5G netwerk zorgt voor een betere gebruikerservaring doordat de downloadsnelheid en reactietijd beter worden. Hoe snel dit daadwerkelijk is, hangt af van verschillende factoren zoals drukte op het netwerk, locatie, bereik en type smartphone. In telecom termen wordt reactietijd ook wel latency genoemd. Dit zal met zo’n 30 procent verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. Na verloop van tijd zal het dekkingsgebied uitbreiden en de snelheid toenemen. De verwachting is dat 5G vanaf 1 juli overal in Nederland beschikbaar is. Meer hierover leest u volgende week in ons vervolg artikel.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Altijd op de hoogte blijven van de laatste trends & ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief