Bent u bewust van de digitale gevaren online?
Lees hier over de grootste oplichtingstrucs en digitale gevaren online, en hoe u deze kunt voorkomen.
Veilig online
Natuurlijk wilt u op uw hoeden zijn voor digitale gevaren online. Daarom geeft 4COM graag tips en tricks over hoe u uzelf en uw bedrijf kunt beschermen voor de risico’s op het internet. In deze blog bespreken wij de meest voorkomende digitale-oplichting manieren, zodat u weet op welke trucs en gevaren u in de toekomst moet letten.
1.Whatsapp-fraude
Bij Whatsapp-fraude doen criminelen zich via Whatsapp voor als bekenden van u. Denk bijvoorbeeld aan uw zoon of dochter. Ze gebruiken smoezen om te verantwoorden waarom ze een ander nummer gebruiken, en vragen u (vaak met haast) om een groot geld gedrag over te maken.
Deze ‘bekende’ stuurt u dan een appje vanaf een onbekend nummer en vraagt u om een rekening ‘voor te schieten’. Het is in dit geval altijd slim om die persoon altijd meteen te bellen, bij voorkeur videobellen. Kunt u die persoon niet telefonisch bereiken? Maak dan geen geld over!
Ga nooit op een betaalverzoek in, ook al vertrouwt u deze bekende door en door. Omdat criminelen zich inlezen via Social Media, kunnen ze de persoon die ze beweren te zijn, meestal ook heel goed imiteren. Trap hier niet in!
2. Bank spoofing of bankhelpdeskfraude
Bij bank spoofing of bankhelpdeskfraude wordt u gebeld door een medewerker van uw bank om u te melden dat uw bankrekening in gevaar zou zijn. De ‘medewerker’ is echter nep en het telefoonnummer dat zich voordoet als de bank is vervalst. Deze nep-bankmedewerkers raden u aan om uw geld ‘veilig te stellen’ op een kluisrekening.
In werkelijkheid is uw bankrekening natuurlijk niet in gevaar, met het ‘veiligstellen’ van uw bankrekening maakt u namelijk geld over naar de criminelen. Ook als criminelen dan vervolgens zeggen dat u uw pinpas moet doorknippen en op moet sturen, repareren ze de pas en gebruiken ze hem alsnog.
Wees in dit geval ook alert op dubbele fraude. Nadat u bijvoorbeeld bent opgelicht via Whatsappfraude, belt dan vlak daarna dezelfde crimineel als ‘bankmedewerker’ om u nogmaals te proberen te misleiden.
Zorg dat u altijd alert blijft als u een telefoontje, e-mail, sms of brief krijgt van uw bank. Een bank zult u namelijk nooit bellen met het bericht dat u uw geld moet veiligstellen. Stuur daarnaast nooit een (doorgeknipte) bankpas op. Bij twijfel, kunt u de naam vragen van de ‘bankmedewerker’ en direct naar uw bank zelf bellen.
3. Phishing
Ook phising is een van de snelst groeiende problemen binnen de digitale criminaliteit. Nep berichten lokken u naar nepwebsites om zo uw inlog- of betaalgegevens te bemachtigen. Via linkjes in bijvoorbeeld e-mails, smsjes of via Social Media komt u dan terecht op nagemaakte websites van banken, de overheid of andere grote bedrijven. Het gaat zelfs zo ver dat berichten soms niet meer van echt te onderscheiden zijn. Ook kunnen er virussen verspreiden via de bijlages en/of linkjes. Klik daarom nooit zomaar op linkjes of bijlagen die u via een mail of bericht binnenkrijgt!
Twijfelt u of een bericht echt is? Kijk dan op de Fraudehelpdesk (www.fraudehelpdesk.nl)
Ook kunt u de links eerst checken voordat u erop klikt. Dit doet u door met uw muis over de link te zweven, linksonder op het scherm of vlak boven het muispijltje verschijnt dan een webadres waarnaar de link verwijst. Op uw smartphone controleert u dit door de link wat langer in te drukken. Er verschijnt dan een venster met het webadres. Houdt in gedachte dat een echt webadres bestaat uit alleen de naam van het bedrijf, gevolgd door .nl of .com met soms een ‘/’ eventueel gevolgd door het desbetreffende onderwerp.
Check daarnaast altijd de e-mail van de afzender. Een vreemd e-mailadres is vaak een aanwijzing voor phising.
4. Nepbellers
Nepmedewerkers van bijvoorbeeld Microsoft bellen u op om zogenaamde computerproblemen op te lossen. Ze proberen u te overtuigen dat u computerproblemen heeft en beweren dat ze kunnen helpen door een programma te downloaden zodat ze uw computer op afstand kunnen bedienen. Vervolgens vragen ze om een bedrag om de zogenaamde problemen voor u op te lossen.
Deze nepbellers doen zich voor als een helpdeskmedewerker van Mircosoft of Windows en proberen u te overtuigen dat u een computerprobleem heeft. Dit probeert de crimineel dan zo geloofwaardig mogelijk te maken door zogenaamde virussen te noemen of door in te spelen op de actualiteit. De nepmedewerker spreekt Engels en heeft meestal een buitenlands accent. Controleer ook altijd het nummer: nepbellers bellen namelijk vanaf het buitenland of met een afgeschermd nummer.
Hang in het geval van een verdacht belletje meteen op en blokkeer het nummer.
5. Stelen van inloggegevens via datalek of gehackte websites.
Het kan wel eens voorkomen dat een website die u gebruikt, betrokken is bij een datalek. Er zijn dan persoonsgegevens gedeeld, gewijzigd of verloren zonder dat dit de bedoeling was. De precieze gevaren hangen op dat moment af van welke gegevens er van u gelekt zijn. Ook hoeft er niet direct iets aan de hand te zijn, zolang u maar zelf altijd goed op blijft letten.
Wees extra alert op de volgende dingen als uw gegevens bij een datalek betrokken zijn geweest:
- Hacks: Zodra er wachtwoorden zijn gelekt, kunnen andere kanalen waar u hetzelfde wachtwoord voor gebruikt gehackt worden. Gebruik daarom sterke, verschillende en unieke wachtwoorden voor elke website. Zorda u erachter komt dat uw wachtwoord gelekt is, verander dan zo snel mogelijk de wachtwoorden voor de accounts waar u hetzelfde wachtwoord voor gebruikt. (TIP: Gebruik een Password Manager om sterke wachtwoorden in op te slaan, lees er meer over in onze blog over Password Managers)
- Phising: Met uw gelekte data kunnen phising-berichten nóg geloofwaardiger gemaakt worden. Zoals een correcte aanhef of bijvoorbeeld uw kenteken bij een neppe verkeersboete. Wees daarom alert hierop!
- Identiteitsfraude: Bij deze vorm van fraude gebruiken criminelen uw identiteit en sluiten ze bijvoorbeeld op uw naam zaken af of voeren ze criminele activiteiten uit. Dit gaat tegenwoordig gelukkig wat lastiger, omdat er bij veel contracten altijd een kopie van uw ID nodig is. Zorg in dit geval bij verdachte activiteiten dat u snel ingrijpt.
- Oplichting: Dit kan bijvoorbeeld via een belletje van een nep bank- of overheidsmedewerker. Als deze criminelen door middel van een datalek informatie hebben over uw bankrekeningnummer of BSN-nummer kunt u makkelijker meegaan in hun oplichtingspraatje. Wees daarom, zeker na een datalek, extra alert bij verdachte bellers!
Wij hopen u op deze manier op de hoogte hebben gebracht van de meest voorkomende manieren van digitale criminaliteit en digitale gevaren online. Helaas blijven criminelen altijd nieuwe manieren vinden om u (digitaal) op te lichten. Daarom is het aan u om altijd alert te blijven bij verdachte berichten, en check voordat u ook maar iets doet, bij het bedrijf of de persoon zelf of het zaakje wel betrouwbaar is. Blijf daarnaast altijd alert zodra u een melding krijgt van een datalek. Kies altijd sterke en unieke wachtwoorden en controleer datalekken bij de uw gebruikte websites.