Waar is 5G beschikbaar? En is 5G schadelijk? Tips!

In ons tweede artikel over het nieuwe 5G-netwerk informeren we u graag over de landelijke 5G dekking en de vraag of het schadelijk is. 5G is het super snelle internet van de toekomst dat zal zorgen voor meer bandbreedte en effectievere verbindingen. De hoeveelheid data die we op dit moment uitwisselen zal de komende jaren exponentieel groeien. Vodafone bouwt aan een digitale toekomst waarin uw apparatuur optimaal is afgestemd op het netwerk. Maar wat is eigenlijk de huidige status van het netwerk?

Op dit moment is 5G al beschikbaar in meer dan de helft van ons land. Vanaf eind juli zal het in heel Nederland beschikbaar zijn. Op de dekkingskaart is te zien waar u nu al 5G kunt ontvangen en hoe dit de komende tijd zal uitbreiden.

 

 

Wat betekend dit voor de maritieme sector?

Doordat de dekking in heel Nederland en hoogst waarschijnlijk ook in onze buurlanden de komende tijd alleen maar zal verbeteren, zullen meer gebieden beter bereikbaar worden. 5G zorgt namelijk voor innovatie op gebied van industriële automatisering en de verwachting is dat dit ook zal zorgen voor een betere bereikbaarheid.

Is 5G schadelijk?

Rondom de komst van het nieuwe netwerk zijn de afgelopen tijd tal van discussies geweest. Het is dan ook een veel besproken onderwerp en veel mensen maken zich zorgen om de effecten van 5G op de volksgezondheid. Hierin speelt de elektromagnetische straling een belangrijke rol. Uit eerste testen is gebleken dat de hoeveelheid straling uit 5G telefoons en antennes lager uitvalt dan de Europese Unie aanbeveelt. Dit is dus een goed gegeven. Daarbij is het wel belangrijk om te blijven testen, ook wanneer meerdere mensen in de toekomst tegelijkertijd gebruik zullen maken van het netwerk. Er zijn veel critici die niet overtuigd zijn van de huidige wet- en regelgeving. In 2017 stuurden een groep van 180 wetenschappers en artsen uit 36 verschillende landen een brandbrief naar de Europese Unie. Zij zijn ervan overtuigd dat de komst van 5G zorgt voor een onvrijwillige blootstelling aan straling en hier kritischer naar moet worden gekeken. Toch zeggen ook veel wetenschappers dat de straling niet zodanig hoog is dat het gevaarlijk is. Zo wordt aangegeven dat er niet veel verschil is in de straling die het menselijk lichaam op dit moment ook al binnen krijgt via de 4G verbinding.

Tips

Het is vooral belangrijk om zelf altijd bewust te blijven van hoe je met een smartphone omgaat. Hiervoor hebben we een aantal tips:

  1. Zet de speakerfunctie aan bij een belgesprek, zo hoeft u de smartphone niet dicht bij uw hoofd te houden
  2. Heeft u de mogelijkheid niet altijd om de speakerfunctie te gebruiken, gebruik dan oordopjes.
  3. Zet de smartphone s’ nachts (zo mogelijk) op vliegtuigmodus. Hiermee voorkomt u onnodige blootstelling.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Altijd op de hoogte blijven van de laatste trends & ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief